Digitaaliarkistossa on joitain 1900-luvun aineistoja joissa on henkilöhakemistoja ja jotka soveltuvat koneellisesti luettaviksi.
Ensinnäkin Kansaneläkelaitoksen kortistot: https://digihakemisto.appspot.com/index_am?atun=191614.KA&amnimeke=Kansanel%C3%A4kelaitoksen+henkil%C3%B6kortit+-arkisto
Ne ovat reikäkorttien kuvia, yksi henkilö per kortti, jolloin sisältö on periaatteessa helposti luettavissa. Ne kaikki on luettu koneellisesti digihakemistoon. Vastaava tietohan on myös SSHY:n sivustolla, jossa on myös kätevä hakukone näihin tietoihin. Digihakemistossahan joutuu hakemaan käsipelillä kortisto kerrallaan tai sitten voi hyödyntää Google-hakua, mikä usein on nopein tapa. Kummassakin tietokannassa on lukuvirheitä, joten ehkä kannattaa tarkistaa molemmat.
Korkeimman oikeuden arkisto (https://digihakemisto.appspot.com/index_am?atun=190888.KA&amnimeke=Korkeimman+oikeuden+arkisto) on osittain avoimena netissä. Näissä on tuomio- ym. luetteloita joissa on usein koneella kirjoitettu henkilöluettelo arkistoyksikön alussa. Olen yrittänyt lukea näitä tekstintunnistuksella, mutta lopputulos ei ole kovin hyvä, nimissä on paljon väärintulkintoja. Ehkä niistä on kuitenkin jollekin hyötyä, nimi voi löytyä Google-haussa. Nimiä voi tietenkin korjailla jälkeenpäin.
Helsingin raastuvanoikeuden arkistossa on perukirjakortisto vuosilta 1929-1960 (https://digihakemisto.appspot.com/index_am?atun=167907.KA&amnimeke=Helsingin+raastuvanoikeuden+arkisto). Osa korteista, varsinkin uudemmista, vuosien 1951-1960 korteista, on koneella kirjoitettuja, jolloin automaattinen tekstintunnistus toimii kohtuullisesti. Vuosien 1951-1960 hakemistot on kokonaan tehty, vanhempien korttien osalta hakemistot ovat kesken.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti